Veelgestelde vragen

Veel mensen hebben natuurlijk dezelfde vragen. Hieronder vind je alvast de antwoorden daarvoor.

Overzicht met nuttige websites

Wachtdienst dierenartsen regio Kapellen en randgemeenten:
https://wachtdienst-dierenartsen.be

Dierenverzekering SantéVet
https://www.santevet.be/nl/

Algemeen politienummer Brasschaat:
03/650.35.00
http://www.politiebrasschaat.be

Coördinatie Antwerpse Dierenbescherming (CAD):
03/440.05.48
http://www.cad-dieren.be/

Verloren dier terug vinden
https://www.dogid.be/
https://www.catid.be/
http://www.idchips.com/
http://www.europetnet.com

Antigifcentrum
http://www.antigifcentrum.be/

Op reis met je huisdier
https://www.licg.nl

Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren vzw Brasschaat: http://www.vocbrasschaatkapellen.be/

Huisdierencrematorium
http://www.antverpialiberty.be/​huisdierencrematorium/

Identificatie: hond en kat

Honden moeten verplicht geïdentificeerd worden met een chip. Dit betekent dat als u een hond koopt of krijgt, deze op voorhand geïdentificeerd en geregistreerd moet zijn. Als een hond bij u geboren wordt en u heeft de intentie om hem te houden dan moet u hem laten identificeren en registreren voor de leeftijd van 8 weken. Indien u een hond wil verkopen of weggeven moet u hem ongeacht de leeftijd laten chippen en registreren.

Alle pups moeten, voor ze een Europese grens overgaan, gevaccineerd worden tegen rabiës op een leeftijd van minstens 12 weken. Na de inenting wacht er hen 3 weken voor ze mogen reizen. Voor de bescherming van de volksgezondheid zijn we als dierenarts verplicht om illegaal ingevoerde pups te melden.

Wie een kat verkoopt of weggeeft is sinds 1 november 2017 verplicht om het dier eerst te laten identificeren en registreren in de centrale databank CatID. Ook alle katten die jonger zijn dan 12 weken en alle katten uit het buitenland die langer dan 6 maanden in België gaan verblijven, moeten verplicht gechipt en geregistreerd zijn.

Komt jouw hond of kat uit het buitenland, dan moet hij/zij nog geregistreerd worden in België.

Het identificeren van uw huisdier kan gebeuren bij ons op de praktijk waar we de noodzakelijke apparatuur hebben voor het plaatsen van een microchip en het uitlezen van de transponders.

Het chippen van uw huisdier is ook onmisbaar voor het terugvinden van uw huisdier indien het als verloren wordt opgegeven.

Ontwormen: hond en kat

Pups en kittens moeten ontwormd worden op 4, 6 en 8 weken. Nadien elke maand tot ze 6 maanden oud zijn. Vanaf de leeftijd van 6 maanden kan u ze best elk seizoen (4x per jaar) laten ontwormen. Wanneer uw huisdier alsnog last ondervindt van wormen, herhaal dan de behandeling na 3 weken.

Vraag steeds om advies, we hebben de juiste producten ter beschikking in de praktijk.

Vaccinatie: hond

Om uw hond te beschermen tegen verschillende ziekten is het belangrijk dat hij gevaccineerd wordt. Vaak heeft uw pup al een eerste vaccinatiespuitje op 6 weken ouderdom gekregen als u hem koopt. De volgende vaccinaties zijn dan op 9 en 12 weken.

Ze worden hierbij ingeënt tegen parvovirose, hepatitis, hondenziekte en leptospirose.

Nadien is het belangrijk hen jaarlijks opnieuw te vaccineren.

Indien uw hond vaak in contact komt met vreemde honden (kennel, hondenschool) dan is het raadzaam om ook te vaccineren voor kennelhoest.

Vaccineren tegen rabiës of hondsdolheid is verplicht indien uw hond mee op reis gaat naar het buitenland. De eerste toediening van het vaccin dient minstens 21 dagen voor het verlaten van het land gegeven te worden en het dier moet minstens 3 maanden oud zijn.

In België is een rabiësvaccinatie ook verplicht wanneer honden, katten of fretten uit derde landen naar ons land worden gebracht.

Om tegen hondsdolheid gevaccineerd te kunnen worden moet het dier geïdentificeerd zijn en een Europees paspoort hebben.

Sterilisatie: hond (teef)

Steriliseren van een teef wordt niet enkel gedaan om te voorkomen dat ze drachtig wordt.

Omwille van gezondheidsredenen wordt het bovendien aangeraden om deze ingreep reeds rond de leeftijd van 6 maanden te laten uitvoeren. Op deze manier kunnen volgende aandoeningen vermeden worden:

  • Baarmoederontsteking
  • Melkkliertumoren
  • Suikerziekte

Castratie: hond (reu)

Bij castratie van een reu worden de 2 teelballen verwijderd waardoor de productie van testosteron stilgelegd wordt. Deze ingreep kan vanaf de leeftijd van 6 maanden.

Castratie van een reu wordt meestal overwogen o.w.v verschillende redenen:

  • Uw hond is dominant en gedraagt zich agressief t.o.v. andere honden
  • Uw hond is onhoudbaar als er loopse teven in de buurt zijn en heeft dan de neiging tot weglopen
  • Uw hond heeft de neiging tegen iets of iemand op te rijden of tegen iets aan te plassen
  • Uw hond plast overal tegenaan om zijn territorium af te bakenen
  • Uw hond heeft veel last van een voorhuidontsteking of van prostaatvergroting
  • Uw hond is een cryptorch (een testikel die niet ingedaald is en nog in de buik of lies zit)

Vlooien en teken

Dieren die graag buiten veel tijd doorbrengen kunnen te maken krijgen met vlooien. Dit zal jeuk bij uw dier teweeg brengen doordat de vlooien bijten om hun bloedmaaltijd te verkrijgen. De uitwerpselen van de vlooien zijn dan zichtbaar als zwarte puntjes tussen de vacht van uw dier. Indien u te maken krijgt met een vlooien infestatie is het belangrijk niet enkel uw dier maar ook de omgeving te behandelen om verdere besmetting te voorkomen.

Teken komen niet enkel in bosrijke gebieden voor, maar ook gewoon in uw tuin. Ze graven zich vast in de huid van uw huisdier en zuigen zo niet alleen bloed maar dragen mogelijks ook ziektes met zich mee (bv. Lyme disease). Het is daarom van belang om ook te behandelen tegen teken.

Om uw huisdier te beschermen tegen vlooien en teken, gebruikt u best een anti-parasitair product van maart tot oktober. In de winter kunt u (als het koud genoeg is) overwegen om uw dier een paar maanden niet te behandelen, er komen dan minder vlooien en teken voor. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw dier te beschermen. Zo zijn er pipetjes voor in de hals, welke maandelijks of driemaandelijks worden toegediend. Er zijn ook tabletten die bescherming bieden van 1 tot 3 maanden. Tot slot zijn er ook vlooien- en tekenbanden die uw hond of kat kunnen beschermen gedurende 7-8 maanden.

Vaccinatie kat

Een kitten wordt voor het eerst ingeënt op de leeftijd van 9 weken tegen kattenziekte (panleukopenie) en niesziekte. Een inenting tegen kattenleukemie (leucose) is eveneens sterk aan te raden als de poes buiten loopt en er veel zwerfkatten in de buurt rondlopen.

De tweede inenting gebeurt op 12 weken en is een herhaling van de voorgaande.

Deze vaccinatie wordt jaarlijks herhaald.

Rabiës of hondsdolheid vaccinatie is verplicht indien uw kat mee op reis gaat naar het buitenland. De eerste toediening van het vaccin dient minstens 21 dagen voor het verlaten van het land gegeven te worden en het dier moet minstens 3 maanden oud zijn.

In België is een rabiësvaccinatie ook verplicht wanneer honden, katten of fretten uit derde landen naar ons land worden gebracht.

Om tegen hondsdolheid gevaccineerd te kunnen worden moet het dier geïdentificeerd zijn en een Europees paspoort hebben.

Castratie en sterilisatie kat

Vanaf 1 september 2016 moet elke kat vóór die verkocht of weggegeven wordt, gecastreerd of gesteriliseerd zijn.

Uitzonderingen op de castratieverplichting zijn

* katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan.
* katten die voor het buitenland bestemd zijn.

Het steriliseren van een kattin zal niet enkel voortplanting voorkomen, het voorkomt eveneens een baarmoederontsteking en melkkliertumoren.

Konijn

VACCINATIE

Door te vaccineren beschermen we uw konijn tegen

  • Myxomatose
  • RHD (rabbit haemorrhagic disease)

VOEDING

Een correcte voeding is de basis om uw konijn in goede gezondheid te houden.

Gras en hooi vormen de basisvoeding omdat deze zo goed mogelijk het natuurlijk dieet vaneen konijn nabootsen. Doordat deze rijk zijn aan vezels verzekeren ze een goede spijsvertering en tandslijtage. De tanden van uw konijn blijven hun hele leven doorgroeien, de juiste voeding die tandslijtage bevordert is hierdoor van enorm belang. Zorg daarom steeds dat er hooi aanwezig is. Een slechte voeding en de daarmee gepaard gaande tand- en verteringsproblemen, is de meest voorkomende doodsoorzaak bij konijnen.

Daarnaast kan de voeding bestaan uit verse of gedroogde groenten en kruiden. Geschikte groenten zijn: broccoli, kool, snijbiet, peterselie, waterkers, andijvie, basilicum, munt, paksoi, klaver, koriander, paardenbloem, boerenkool, radijs, selderijbladeren, witloof, wortelloof, bieten loof, spinazie, gras (gesneden, niet gemaaid, zeer geleidelijk introduceren),…

Geef geen: bieslook, prei, ui, rabarber, vers gemaaid gras, aardappelen, bonen, erwten, mais, brood,…

Korrels of droge voeding dienen als aanvulling en mogen dus niet te veel gegeven worden. Een richtlijn hiervoor is 1 koffielepel korrels per kg lichaamsgewicht. Bij het kiezen van korrels zoekt u best naar een voeding die rijk is aan vezels en arm aan proteïnen en vetten. Verder is het belangrijk om plotse dieetwijzigingen te vermijden. Elke verandering moet geleidelijk gebeuren, beginnen met kleine hoeveelheden van de nieuwe voedingstof die dagelijks kan toenemen.

Een konijn drinkt 50 tot 100 ml water per kg per dag. Drinkflessen zijn handig te reinigen en vermijden dat het konijn met zijn halskwab in het water komt, wat kan leiden tot huidproblemen.

STERILISATIE/CASTRATIE

Sterilisatie van een vrouwelijk konijn (voedster) voorkomt niet enkel een dracht en schijndracht maar ook problemen aan de baarmoeder. Bij niet-gesteriliseerde voedsters ouder dan 4 jaar is de kans op baarmoederkanker 50 tot 80%. Ook in geval van dominantie of agressie kan men steriliseren overwegen.

De castratie van een mannelijk konijn (rammelaar) zal het dier wat meer tot rust brengen. Hierdoor is het mogelijk verschillende mannelijke konijnen samen te zetten zonder dat deze overgaan tot vechten. Het is belangrijk om gecastreerde rammelaars net na de castratie nog minimaal 4-6 weken apart te houden van voedsters. Dit omdat er nog sperma in de zaadleider kan zitten wat nog tot een vruchtbare zaadlozing kan leiden.

Op vakantie

REIZEN BINNEN EUROPA

Een reizende hond, kat of fret moet beschikken over:

  1. 1. Een chip
  2. 2. Een officieel Europees paspoort
  3. 3. Een rabiës-vaccinatie (ten minste 3 weken voor vertrek)Voor bepaalde landen (bijvoorbeeld Verenigd Koninkrijk, Malta, Finland, Ierland) is er een bijkomende behandeling tegen de worm Echinococcus nodig die de dierenarts in het vaccinatieboekje dient te noteren.

Als u reist met vijf of meer dieren, wordt dit gezien als ‘commercieel verkeer’ en zijn er bij komende maatregelen.

Lees meer op http://www.favv.be/reizen-gezelschapsdieren/Reizen buiten Europa

Neem contact op met het consulaat van het desbetreffende land om te informeren naar de voorbereidingen (inentingen, papieren,…) die moeten worden getroffen.

PREVENTIE VAN HARTWORM, LEISHMANIA EN BABESIA

Als u naar een warm land reist, dan beschermt u uw hond best tegen hartworm, leishmania en babesia. Deze bloed-parasieten worden overgedragen door teken, zandvliegen en muggen. Preventieve behandeling hiertegen gebeurt met een pipetje in de hals, een tablet of een aangepaste halsband. Het is ook aan te raden de hond elke dag te controleren op teken en ze te verwijderen.